13 Mayıs 2010 Perşembe

2010 Dünya Kupası #4: Meksika

"Bu grubu kolay ya da zor diye değil, favorisi olmayan bir grup olarak tanımlamayı tercih ederim. Hepsi birbirinden farklı oyun tarzına sahip üç rakiple mücadele etmek zorundayız."
Javier Aguirre

2001'de Enrique Meza kovulduktan sonra devraldığı takımı Copa America'da finale taşımıştı 'kurtarıcı'. Ertesi yıl Dünya Kupası'nda ise Ekvator, Hırvatistan ve İtalya'lı grubu, 7 puanla zirvede bitirmiş ancak 2. turda ABD'ye 2-0 yenilip elenmişti. Turnuvadan sonra selefinin kaderine mahkum olan Aguirre 7 yıl sonra bir deja vu yaşıyor. Haziran 2008'te takımın başına geçen Sven Goran Erikkson, Nisan 2009'a kadar hazırlık maçları dışında sadece 1 galibiyet alınca, yine 52 yaşındaki Meksikalı'ya koştu federasyon. Göreve geldikten 2 ay sonra Gold Cup'ı kazanan hoca, ikinci Dünya Kupası deneyimini yaşayacak. Fakat bu kez, rakiplerinin daha karmaşık olduğu ortada.

Dünya Kupası'na katılmak için yola çıkan 200 takımın içinde, en çok oyuncusu gol atan ve yedek kulübesinden en fazla destek alan takım Meksika. 19 farklı oyuncunun skora katkı yaptığı takımda oyuna sonradan girenler de tam 11 gol attı. Elbette sürpriz değil bu. Zira o kulübede Manchester United, Barcelona, PSV ve AZ etiketli oyuncular oturuyor. Tüm oyuncuların hücumda etkili olduğu bir takım fikri kulağa hoş gelse de diğer yandan güvenilir bir golcünün olmayışı önemli bir sıkıntı doğuruyor. Bu yüzden 37 yaşında ve kilo problemi yaşayan Cuauhtémoc Blanco aday kadroya davet edildi.

Takımın hücum hattı Avrupa'da top koşturan 'yeni nesil' oyunculardan oluşuyor. Kanatlarda Deportivo'dan Guardado ve 'bizim çocuk' Dos Santos oynarken, Premier Lig patentli Vela ve Franco kaleye en yakın oyuncular. Sezon bitmeden Manchester United'a transfer olan
Chicharito ile yukarıda bahsi geçen Blanco da sık sık bu dörtlünün arasına girecek gibi.

Orta sahanın savunmaya dönük kısmında, ikisi de yerel ligde oynayan Torrado ile Castro var. Bu iki ismin, hücumdaki dörtlünün toplamından daha fazla milli formayı giydikleri notunu düşelim burada. En geride yine Avrupai esintiler çıkıyor karşımıza. Tanıtmaya gerek olmayan Marquez'e, Avrupa Ligi şampiyonu Atletico Madrid'in sezon başında ilgilendiği Magallon eşlik ediyor. Kanatlarda ise PSV ve Stuttgart'ta forma giyen Salcido ile Osorio oynuyor.
Bu ikili de, toplamda 141 kez milli formayı giydiler. Kenarda bekleyen Rodriguez'in fiziği ile Juarez'in hızı da savunma anlamında artılar.

4-2-2-2 dizilişini benimseyen Aguirre, Dos Santos ve Guardardo'nun enerjisi sayesinde sık sık 4-4-2 ve 4-2-4'e dönebiliyor. Finallere 11 hazırlık maçı oynayıp gidecek olan Meksika, gençlerini takıma adapte etmek için yeterince fırsata sahip olacak. Bakalım o gençlerin yeteneği, savunmanın tecrübesiyle birleşecek ve ilk kez başka bir ülkede ikinci turdan sonrasını görecek mi Meksika? 28 gün kaldı sorunun cevabını almaya başlamamız için. Oynadıkları 9 eleme maçına gelen 735.000 taraftarla rekor kıran, ABD ile oynadıkları maça 104.499 seyirci gelen Meksika'nın, bu desteği Güney Afrika'da bulup bulamayacağı da kişisel merak konum.


Neredeler?
FIFA'nın listesinde 17. sıradalar.

Yol Haritası
CONCACAF Dünya Kupası elemelerinde oynadıkları 10 maçta aldıkları 6 galibiyet ve 1 beraberlik, Meksika'yı ABD'nin ardından Afrika'ya getirdi.

CV
19'da 14. Kaçan beş turnuvadan biri de(İtalya '90), Gençler Şampiyonası'nda yaşça büyük futbolcu oynatıp diskalifiye edilmelerinden kaynaklanıyor. Amiyane tabirle, Dünya Kupası'nın kaşarlanmış ülkeleri arasındalar artık. Bu 14 turnuvada 45 maça çıkan Meksika, 11 defa dalgalanırken, 22 kez de duruldu. Attıkları 48 golün bir hayli fazlasını kalelerinde gördüler: 82.

Ne Turnuvaydı Ama!
Dünya Kupası'na İtalya ve Fransa ile birlikte iki kez ev sahipliği yapan üç takımdan biri olan Meksika, 1970 ve 1986'da düzenlenen bu iki turnuvada da çeyrek finali gördü.

Yazarın Tahmini
Katıldıkları son 7 turnuvanın 6'sına galibiyetle başlayan Meksika, son maçta Uruguay karşısında alacağı beraberlikle grubu 4 puanda tamamlar.

Fikstür
11 Haziran 2010, 16:00 vs. Güney Afrika
17 Haziran 2010, 20:30 vs. Fransa
22 Haziran 2010, 16:00 vs. Uruguay

0 yorum: