Carlos Alberto Parreira
2 yıl önce bugünlerde eşinin hastalığı sebebiyle, "ailemin bana ihtiyacı var" diyerek ayrıldığı görevine, Ekim 2009'ta dönmüştü Brezilyalı. Birçoklarına göre bu yaz gruptan dahi çıkamayacak Bafana Bafanalar. Dünya Kupaları tarihinde, ilk turda elenen bir ev sahibi yok. Bu kötü ünvanla anılmamak için, takımını kapasitesinin üzerine çıkartması gerektiğinin farkında Parreira.
FIFA'nın Dünya sıralamasını baz alırsak, turnuvaya katılan 32 ülke içinde en kötü sıralamaya sahip olanı Güney Afrika. Kadro anlamında ise Yaşlı Kıta'nın diğer temsilcileri Fildişi Sahilleri, Kamerun, Gana ve Nijerya ile karşılaştırdığımız takdirde de en zayıf halka diyebiliriz ev sahibi ülkeye.
Geçtiğimiz yaz, yine ev sahibi sıfatıyla mücadele ettikleri Konfederasyon Kupası'nı dördüncü tamamlamışlardı. Bu başarı, yukarıda sayılanları gözardı etmek için yeterli gibi aslında. Özellikle Brezilya ve İspanya karşısında oynadıkları futbol gerçekten etkileyiciydi. Guiza'nın kırk yılda bir atma şerefine erişeceği gollerle 3-2 kaybettikleri maçta, Katlego Mphela attığı 2 golle Güney Afrika adına takip edilesi bir isim olduğunu kanıtladı. Mphela arkasındaki Pienaar, McCarthy ve iki kez Güney Afrika Futbol Ligi'nin en iyi futbolcusu seçilen Teko Modise ile beslenmekte pek sıkıntı yaşamıyor.
Savunma hatları içinse böyle iyi şeyler söylemek zor. Ülke tarihinin en çok milli olan oyuncusu, Portsmouth'tan Mokoena hem defansın hem de takımın lideri. Defansın ortasındaki diğer isim, 1.99'luk Booth. Ülkenin ilk güzellik kraliçesiyle evli bu dev adama, sağ bekte takım arkadaşı Gaxa eşilk ediyor. Sol bekte ise yine bir veteran, Maccabi Haifa'dan Tsepo Masilela var. Belirtmekte fayda var, Masilela bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde takımının oynadığı 6 maçta da forma giydi. Yerel ligde üstün performans sergileyen Gaxa ve Booth'un Anelka, Forlan ya da Blanco karşısında ne yapacakları ise çok büyük bir soru işareti.
Sahaya 4-4-2 şeklinde çıkan Güney Afrika, kanat oyuncularına fazla defansif görevler yüklemeyen Parreira ile 4-2-4 düzeninde bir oyun sergiliyor. Bu da, yukarıda bahsettiğim hücumdaki dörtlüyü rakipler için çok tehlikeli kılıyor. Ancak tekrar etmek gerekirse, turnuvadaki kaderlerini kendi kale direklerinden geçen toplar belirleyecek. Altıncı Dünya Kupası'nı yaşayacak olan Parreira da, muhtemelen fotoğraftaki toplara bakınca takımının attığı golleri görmüyor.
Neredeler?
FIFA'nın listesinde 90. sıradalar.
Yol Haritası
Ev sahibi kontenjanından 8 yıllık hasrete son verdiler.
CV
'98 Fransa ve '02 Güney Kore & Japonya'dan sonra üçüncü kez bu dev arenaya çıkıyorlar. 6 maçta, 1 galibiyet alırken 3 kere de beraberlikle ayrıldılar sahadan. Kalelerinde 11 gol görüp, 8 defa da sevindiler.
Ne Turnuvaydı Ama!
İlk turdan ötesini göremedi Bafana Bafanalar.
Yazarın Tahmini
Meksika karşısında alacakları sonuç belirleyici olacak. Gönlümden geçenle birlikte, sıklıkla ortaya çıkan ev sahibi şansını da göz önünde tutup, 4 puanla işi averaja bırakırlar diyorum.
Fikstür
11 Haziran 2010, 16:00 vs. Meksika
16 Haziran 2010, 20:30 vs. Uruguay
22 Haziran 2010, 16:00 vs. Fransa
0 yorum:
Yorum Gönder